Verslag oogst Mmmmm Blanco 2005

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Donderdag 1/9, tanktijd

Om 8.30 uur geef ik aan Mariano door wat ik deze dag wil doen. De druiven die we de eerste dag hebben geoogst, geselecteerd en waarvan de most in een kleine tank op 11 graden bewaard wordt, ga ik vandaag verwerken.

De most heeft 24 uur de tijd gehad om te bezinken (desfangar) zodat de 'vuile' bestanddelen (lias) op een natuurlijke manier naar beneden zakken. Ik wil de tank gebruiken om de 2e en 3e vinificatiesysteem toe te passen.

Mohamed, drie jaar geleden uit Marokko gekomen, zal mij assisteren. Ik wil van boven uit de tank de hoeveelheid voor 2 fusten (1 nieuw, 1 gebruikt) afpompen. Zo krijg ik alleen 'schone' most in mijn fusten. Ik wil dat, want uiteindelijk zal M blanco bestaan uit fusten met most direct uit de pers ('vuil'), schone most uit de tank en schone most die eerst een deel op tank vergist is en daarna in fust verder gaat. In januari gaan we de resultaten bekijken.

Als de 2 fusten gevuld zijn, pompen we de tank verder af naar een kleinere tank, 15 hl, totdat alleen de lias achterblijft. Deze tank zal tot 8 beaumé vergisten waarna ze afgepompt wordt naar de overige 3 fusten. Ook de lias wil ik nog verder gebruiken.

Ik vertel Mohamed dat ik nog steeds van bovenaf de lias wil weg pompen totdat die echt donker en dik wordt. Een rode bak vol bruine 'prut' is het resultaat.

Deze prut die zeer rijk is aan geur- en smaakstoffen zal ik met een emmer aan de fusten van gisteren, most die direct uit de pers kwam, toevoegen. Ik zoek extremen en neem daarbij risico. De rest van de lias die achter blijft in de tank gaat naar tank 51, de afvaltank.

Om de gisting op gang te helpen vraag ik Mariano in welke staat de Chardonnay is. Ik wil geen gist toevoegen maar gebruik maken van een tank die al aan het gisten is.

Dat geeft een rustiger effect in het starten, zeker in een kleine ruimte als een 'barrica'.

De Chardonnay in tank ISO 5 is geschikt. Ik tap per fust (inmiddels 7) een emmer aan gistende Chardonnay af en voeg die toe aan de fusten van gisteren en vandaag.

Het is inmiddels 2 uur, mijn 7 fusten zijn nu klaar, lunchtijd. Ik ga naar Mediterraneo, een restaurant waar je gewoon goed kunt eten. Dat heb ik na 3 dagen broodjes en tapas wel verdient. Om 4 uur controleer ik alle fusten op temperatuur om te kijken of die niet te hoog wordt. Een goede temperatuur is 16-17 graden om de gisting op te starten waarna ze direct teruggebracht moet worden naar 13-14 graden.

Ik maak de overige 3 fusten die op de most uit de nieuwe tank liggen te wachten schoon. Ik heb met Fran om 19.00 uur afgesproken om het perceel dat begin augustus geselecteerd is voor M Rosado, te bezoeken. Een hagelbui in de 2e week van augustus heeft ongeveer 10 hectare volledig verwoest.

Het resultaat is duidelijk, in de wijngaard is nauwelijks een blad groen te zien, trossen druiven zijn verdwenen en die er nog hangen zijn zwaar beschadigd. Triest gezicht.

Fran is top, een vreselijk aardige vent waar ik een bijzondere band mee heb. Hij vertelt me dat, als ik erna vraag, er nog een ander perceel voor M rosado geschikt is. Toch is het een beetje een desillusie, dit perceel zou perfect zijn geweest

Wordt vervolgd.

Om 19.45u kom ik terug op de bodega en ga mijn spullen voor de volgende dag voorbereiden. Om 20.30u verlaat ik Castaño om na een douche, met Paco en zijn vriendin Lole te gaan eten. Gezellige avond bij La Zaranda, met Gaetano als eigenaar, die me nog altijd herkent. Ik beloof hem een fles M. Dit is zo'n beetje het enige echte goede restaurant van Yecla met een goede wijnkaart die in de vorm van flessen aan de muur hangt.

 

Contact La Gironde