Verslag oogst Mmmmm Blanco 2005

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Dinsdag 30/8, de eerste persing!

6.00u gaat de wekker. Jammer dat ik geen hamer naast mijn bed heb liggen. Ik ben zo stijf als een plank, last van mijn rug en denk meteen, dit ga ik vandaag niet redden.

Om 6.45u op Espinal. Ook Fran is er en vertelt me dat de 4 extra plukkers om 7.30 uur komen. Ik vertel hem opnieuw dat ik om 9 uur naar de bodega moet omdat ik de druiven van gisteren ga verwerken. Het oogsten valt me die 2 uur niet mee en ben eigenlijk blij als ik met mijn auto naar de bodega kan rijden.

Om half 10 als iedereen nog aan het ontbijten is, zie ik dat de pers met de tafel nog niet helemaal klaar staat. Ik rond het af en vraag Antonio mijn druiven van gisteren die uit de koeling moeten komen aan te leveren. Mariano heeft slechts 2 mensen voor me om de selectie op de tafel te doen. Ik geef instructies en regel dat de pers vol komt met de helft van de hoeveelheid druiven. De andere helft is voor na de lunch.

Om 12.00u kan ik de pers dichtdoen en laat me door Antonio uit leggen hoe het programma van de pers werkt. Zo, dat weet ik ook weer, voor de volgende ronde.

 

Iedere ronde dat de pers zijn most afstaat, meet ik de Ph, voeg so2 en encimas zorgvuldig gedoseerd toe. Als de waarde naar 3.7 Ph stijgt besluit ik om deze most verder niet voor M te gebruiken. De rest van het programma dat de pers afrondt gaat naar een andere tank. Om 2 uur komt Antonio vanuit de wijngaard aan met mijn druiven.  

Bij Pedri controleer ik of de druiven van gisteren vooraan gezet worden en die van vandaag juist achter in de koeling gaan.

Als om 3.00u de pers gereed is en iedereen naar huis is om te lunchen, haal ik de pers leeg. Toch makkelijk als je weet hoe het werkt. Na de lunch zal dan alles klaarstaan voor de volgende persronde die dag.

Tussendoor even een broodje van gisteren, want de tijd is krap.

Om 16.00 uur heb ik alles klaar en kunnen mijn 'hulpjes' meteen aan de slag. Om 17.30u draait de pers voor de 2e keer tot 20.45 u. Mariano en alle medewerkers zijn dan al naar huis. Ik besluit te blijven want de pers moet leeg en schoongemaakt worden voor de volgende dag. Ramon en Juan Pedro (de eigenaren van Castaño) zeggen me gedag. Om 22.00u hou ik het voorgezien en vraag aan Pepe, de nachtwaker of hij in ruil voor een Mmmmm-petje de vloer onder de pers nog even wil schoonmaken. Op dat moment een echte amigo want ik was afgedraaid.

Douchen doe ik niet meer die avond, wel even een schone broek aan en snel naar mijn stam tapas(kroeg). Om 24 uur vallen letterlijk de luiken dicht.

 

Contact La Gironde