nieuws
assortiment
onze
wijnen waar
contact
|
Bij ieder perceel wijngaard wordt op zich bekeken wanneer er het best geoogst
kan worden. Daarna gaan de druiven naar kleine roestvrijstalen gistkuipen,
met temperatuurscontrole, zodat het mogelijk is om ze per
perceel te vergisten.
- Dat is een kostbare methode want
zo'n kleine (10-30 hl) cuve kost bijna net zoveel als een grote. Maar
wil je zoveel mogelijk karakter van de grond ("terroir") in de wijn
terugvoeren dan is dit een van de beste manieren van vinifiëren.
Vóór de gisting wordt al een eerste selectie gemaakt welke
wijn er vergist gaat worden.
- Reserva's eisen meer structuur dus is er een langere incubatietijd
nodig dan voor een crianza.
- Direct na de gisting wordt voor de tweede keer grofweg bepaald welke
wijn geschikt is voor Crianza of (Gran) Reserva. Deze selectie wordt
bepaald aan de hand van de historie van de wijngaard, een organoleptisch
onderzoek en een analyse. De oude betonnen tanks worden nu nog gebruikt
om uit de kleine roestvrijstalen tanks te assembleren, de wijnen op
te slaan en te laten rusten voordat ze naar de fusten gaan om te rijpen
of wanneer ze na verloop van tijd van de fusten afgehaald worden om
vervolgens gebotteld te worden.
- In de volledig geklimatiseerde hal liggen 2500
fusten (60% Americaans en maar liefst 40% van het veel duurdere
Franse eiken) met een gemiddelde leeftijd van 4 jaar waar de Crianza's
en (Gran) Reserva's liggen te rijpen. Van deze fusten wordt iedere 6
maanden wederom een selectie gemaakt om te bepalen welk fust uiteindelijk
de beste wijn (Reserva of Gran Reserva) zal worden. Een zeer gecompliceerd
werk dat een grote kennis van de wijngaard vereist en een jarenlange
ervaring op het gebied van assemblages. Dat
hier met heel veel zorg en respect voor de origine van de druiven gewerkt
wordt moge duidelijk zijn.
|