Rioja, Bodegas de la Marquesa - De wijngaard

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Bij ieder perceel wijngaard wordt op zich bekeken wanneer er het best geoogst kan worden. Daarna gaan de druiven naar kleine roestvrijstalen gistkuipen, met temperatuurscontrole, zodat het mogelijk is om ze per perceel te vergisten.
  • Dat is een kostbare methode want zo'n kleine (10-30 hl) cuve kost bijna net zoveel als een grote. Maar wil je zoveel mogelijk karakter van de grond ("terroir") in de wijn terugvoeren dan is dit een van de beste manieren van vinifiëren. Vóór de gisting wordt al een eerste selectie gemaakt welke wijn er vergist gaat worden.
  • Reserva's eisen meer structuur dus is er een langere incubatietijd nodig dan voor een crianza.
  • Direct na de gisting wordt voor de tweede keer grofweg bepaald welke wijn geschikt is voor Crianza of (Gran) Reserva. Deze selectie wordt bepaald aan de hand van de historie van de wijngaard, een organoleptisch onderzoek en een analyse. De oude betonnen tanks worden nu nog gebruikt om uit de kleine roestvrijstalen tanks te assembleren, de wijnen op te slaan en te laten rusten voordat ze naar de fusten gaan om te rijpen of wanneer ze na verloop van tijd van de fusten afgehaald worden om vervolgens gebotteld te worden.
  • In de volledig geklimatiseerde hal liggen 2500 fusten (60% Americaans en maar liefst 40% van het veel duurdere Franse eiken) met een gemiddelde leeftijd van 4 jaar waar de Crianza's en (Gran) Reserva's liggen te rijpen. Van deze fusten wordt iedere 6 maanden wederom een selectie gemaakt om te bepalen welk fust uiteindelijk de beste wijn (Reserva of Gran Reserva) zal worden. Een zeer gecompliceerd werk dat een grote kennis van de wijngaard vereist en een jarenlange ervaring op het gebied van assemblages. Dat hier met heel veel zorg en respect voor de origine van de druiven gewerkt wordt moge duidelijk zijn.
Contact La Gironde