nieuws
assortiment
onze
wijnen waar
contact
|
Wat is Rioja, de historie
- Al in 1560 had de lokale regering regels inzake de behandeling van
de druiven, het sap en de wijn opgesteld. In 1787 verenigden de belangrijkste
boeren zich in een societeit om kwaliteit en origine aan internationale
afnemers te kunnen garanderen. In de 19e eeuw zijn een paar franse pioniers
de Rioja ingetrokken om daar de Bordeaux-methode te introduceren. Deze
Franse invloed heeft de kwaliteit en daarmee de export een krachtige
stimulans gegeven.
- Het zou echter tot 1902 duren voordat er een officiele wet (D.O.)
kwam waarin de naam Rioja vastgelegd werd. De gehele bereidingswijze
werd gecontroleerd door de Consejo Regulador
en producenten die zich niet aan de regels hielden werden bestraft.
Vandaag de dag zijn het nog steeds deze C.R.'s die controleren en waar
nodig bestraffen.
- In het begin van 20e eeuw had Rioja zich wereldwijd gevestigd als
hoge kwaliteitswijn die naast Bordeaux, Bourgogne en Port in vele restaurants
op de kaart stond. Een zware recessie trad er op toen in 1936 de Spaanse
burgeroorlog uitbrak. Met de daaropvolgende tweede wereldoorlog nam
de chaos toe en ook Spanje was begin jaren vijftig zo'n beetje falliet.
- Toen in de jaren 60 de vraag naar wijn weer enorm steeg reageerde
de bulkmarkt in Spanje explosief met onechte namen als "Spaanse Chablis"
of "Spaanse Bourgogne". Gelukkig bleven de meeste Riojaproducenten verstandig
en werd Rioja niet als Spaanse Bordeaux aangeboden.
- In de zeventiger jaren begonnen enkele vooruitstrevende bodegas druiven
te vergisten op roestvrijstaal om aan de vraag naar lichtere, fruitige
wijnen met minder hout te voldoen. In 1991
kreeg Rioja een DOC status, de hoogste herkomstbenaming die
men in Spanje kent: Een bewijs dat de kwaliteit nog verder verbeterd
is. Het is een gebied met een enorme rijke historie. Over het algemeen
kan men stellen dat de meeste rioja's van betrouwbare kwaliteit zijn,
van lichte fruitige wijnen tot echte toppers die een heel lang leven
beschoren zijn.
- Het is echter gezien deze rijke historie en de door de eeuwen heen
alom gerespecteerde kwaliteit wel jammer dat er ook nog steeds matige
en slecht gemaakte Rioja's met een te commerciële smaak te verkrijgen
zijn. Het is Rioja in afkomst maar daar is ook alles mee gezegd. Wat
een gevolg is het systeem van wetgeving op dit gebied. (meer hierover
zie verder)
- Het gebied La Rioja, gelegen in het noordoosten van Spanje, is niet
het grootste wijngebied van Spanje maar wel het bekendste en zeker een
van de oudste en belangrijkste. Het wijngebied ligt niet alleen in de
autonomia La Rioja maar ook voor een deel ten noorden van de rivier
de Ebro, deels in het noordwesten in de provincie Alava (Baskenland)
en deels in Navarra (oosten). Het Rioja gebied omvat vandaag de dag
circa 53000 hectare wijngaarden en kan verdeeld worden in 3 subgebieden
en dus in de basis 3 typen Rioja waarbij de rivier de Ebro een belangrijke
rol speelt.
- Rioja Alavesa, ten noorden van
de Ebro, vaak beschouwd als Rioja met de meeste finesse en elegantie.
Hier rijpt de Tempranillo met een dunnere schil waardoor de wijnen prachtig
fruit bevatten. Wijngaarden die niet te ver van de Ebro liggen hebben
in tegenstelling tot Rioja Baja (in
het zuiden) minder kleigrond en meer kalk/mergel en ijzerhoudende grondsoort.
Men vindt hier de beste witte wijnen. Rioja
Alta, ten zuid-westen van de Ebro, kent ook deze grondsoorten
maar, omdat de temperatuur hier iets hoger ligt, zijn de wijnen over
het algemeen wat forser. Mede ook doordat men er meer Graciano en Mazuelo
en dus in verhouding minder Tempranillo tegenkomt. Rioja Baja, ten zuidoosten
van de Ebro, waar juist Garnacha een belangrijke druivensoort is, ziet
men over het algemeen als kwalitatief het minst. Hier komt meer irrigatie
voor waardoor de productie het hoogst is. Dat Garnacha hier zo bekend
is, is niet zo verwonderlijk want Navarra ligt hier niet ver vandaan
en daar is Garnacha, het populairst.
|