Rioja, Bodegas de la Marquesa - Wat is Rioja?

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Wat is Rioja, de historie
  • Al in 1560 had de lokale regering regels inzake de behandeling van de druiven, het sap en de wijn opgesteld. In 1787 verenigden de belangrijkste boeren zich in een societeit om kwaliteit en origine aan internationale afnemers te kunnen garanderen. In de 19e eeuw zijn een paar franse pioniers de Rioja ingetrokken om daar de Bordeaux-methode te introduceren. Deze Franse invloed heeft de kwaliteit en daarmee de export een krachtige stimulans gegeven.
  • Het zou echter tot 1902 duren voordat er een officiele wet (D.O.) kwam waarin de naam Rioja vastgelegd werd. De gehele bereidingswijze werd gecontroleerd door de Consejo Regulador en producenten die zich niet aan de regels hielden werden bestraft. Vandaag de dag zijn het nog steeds deze C.R.'s die controleren en waar nodig bestraffen.
  • In het begin van 20e eeuw had Rioja zich wereldwijd gevestigd als hoge kwaliteitswijn die naast Bordeaux, Bourgogne en Port in vele restaurants op de kaart stond. Een zware recessie trad er op toen in 1936 de Spaanse burgeroorlog uitbrak. Met de daaropvolgende tweede wereldoorlog nam de chaos toe en ook Spanje was begin jaren vijftig zo'n beetje falliet.
  • Toen in de jaren 60 de vraag naar wijn weer enorm steeg reageerde de bulkmarkt in Spanje explosief met onechte namen als "Spaanse Chablis" of "Spaanse Bourgogne". Gelukkig bleven de meeste Riojaproducenten verstandig en werd Rioja niet als Spaanse Bordeaux aangeboden.
  • In de zeventiger jaren begonnen enkele vooruitstrevende bodegas druiven te vergisten op roestvrijstaal om aan de vraag naar lichtere, fruitige wijnen met minder hout te voldoen. In 1991 kreeg Rioja een DOC status, de hoogste herkomstbenaming die men in Spanje kent: Een bewijs dat de kwaliteit nog verder verbeterd is. Het is een gebied met een enorme rijke historie. Over het algemeen kan men stellen dat de meeste rioja's van betrouwbare kwaliteit zijn, van lichte fruitige wijnen tot echte toppers die een heel lang leven beschoren zijn.
  • Het is echter gezien deze rijke historie en de door de eeuwen heen alom gerespecteerde kwaliteit wel jammer dat er ook nog steeds matige en slecht gemaakte Rioja's met een te commerciële smaak te verkrijgen zijn. Het is Rioja in afkomst maar daar is ook alles mee gezegd. Wat een gevolg is het systeem van wetgeving op dit gebied. (meer hierover zie verder)
  • Het gebied La Rioja, gelegen in het noordoosten van Spanje, is niet het grootste wijngebied van Spanje maar wel het bekendste en zeker een van de oudste en belangrijkste. Het wijngebied ligt niet alleen in de autonomia La Rioja maar ook voor een deel ten noorden van de rivier de Ebro, deels in het noordwesten in de provincie Alava (Baskenland) en deels in Navarra (oosten). Het Rioja gebied omvat vandaag de dag circa 53000 hectare wijngaarden en kan verdeeld worden in 3 subgebieden en dus in de basis 3 typen Rioja waarbij de rivier de Ebro een belangrijke rol speelt.
  • Rioja Alavesa, ten noorden van de Ebro, vaak beschouwd als Rioja met de meeste finesse en elegantie. Hier rijpt de Tempranillo met een dunnere schil waardoor de wijnen prachtig fruit bevatten. Wijngaarden die niet te ver van de Ebro liggen hebben in tegenstelling tot Rioja Baja (in het zuiden) minder kleigrond en meer kalk/mergel en ijzerhoudende grondsoort. Men vindt hier de beste witte wijnen. Rioja Alta, ten zuid-westen van de Ebro, kent ook deze grondsoorten maar, omdat de temperatuur hier iets hoger ligt, zijn de wijnen over het algemeen wat forser. Mede ook doordat men er meer Graciano en Mazuelo en dus in verhouding minder Tempranillo tegenkomt. Rioja Baja, ten zuidoosten van de Ebro, waar juist Garnacha een belangrijke druivensoort is, ziet men over het algemeen als kwalitatief het minst. Hier komt meer irrigatie voor waardoor de productie het hoogst is. Dat Garnacha hier zo bekend is, is niet zo verwonderlijk want Navarra ligt hier niet ver vandaan en daar is Garnacha, het populairst.
Contact La Gironde