Faugères, Domaine Ollier Taillefer

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

5 generaties, een historie

In 1887 hebben Marie Blanc en Maurice Douarche, de voorouders van de huidige generatie Luc en Françoise, 2 hectaren land in de buurt van Fos. Naast wijngaarden waren er olijf- en amandelbomen, graan en wat vee. Wijn werd gemaakt in een simpele houten bak. In 1898 werd er 2 hectare wijngaard bij geplant en een kelder gebouwd die nu nog steeds dienst doet.

In 1904 gaat Maurice echt de wijnhandel in. Met paard en wagen brengt hij de vaten wijn naar beneden, naar de 'grote' stad Béziers, om ze per trein door Frankrijk te laten vervoeren.

Van de 2 dochters uit dit huwelijk volgt alleen Agnes haar ouders op in het wijnbedrijf dat zij door de jaren heen uitbreidde tot 8 hectaren, voornamelijk beplant met Aramon. Om te kunnen overleven moesten er naast druiven steeds andere gewassen verbouwd worden. In die tijd was het gebruikelijk dat je als buren elkaar hielp op het land want personeel kon niet betaald worden.

De Eerste Wereldoorlog en de periode erna zijn geen gouden tijden voor Agnes, haar man Irénee Castan en haar 2 kinderen André en Jane. Vooral in Zuid-Frankrijk leefde men in die tijd in armoede. Dochter Jane, trouwt in 1938 met Marcel Taillefer, ze krijgen dochter Nicole en volgen haar ouders in de wijnbouw op. In dat zelfde jaar doet zich de eerste echte vorm van modernisme zijn intrede in de vorm van de eerste auto: een Citroen C4.

Net als de eerste brengt de 2e Wereld-oorlog niets goeds. Eind 1945 is het domein verwaarloosd en wordt alle geproduceerde wijn aan handelaren verkocht. Het zou tot eind van de jaren 60 duren voordat er Taillefer op een etiket terug te vinden is.

In 1948 wordt de zone Faugères als een van de eerste in de Languedoc erkent. De V.D.Q.S. status volgt in 1955.

Het domein is dan volledig met wijngaarden beplant, vnl. Carignan. Ook in die tijd is het nog steeds gebruikelijk elkaar als buren te helpen met het werk op het land. In 1963 trouwt Nicole Taillefer met Alain Ollier. Het domein telt nu 10 hectaren wijngaarden.

Dochter Françoise en vader Alain Ollier

'Nieuwe' druivensoorten als Grenache en later Syrah (in 1976) worden aangeplant. Zoon Luc, geboren in 1964 en dochter Françoise in 1967 worden al op jonge leeftijd bekend gemaakt met de natuur en de rijke historie van hun omgeving.

De eerste botteling op het domein vindt plaats in 1977 en in 1982 krijgt Faugères de felbegeerde AOC-status. Ollier-Taillefer wordt aan het begin van de 21e eeuw Terra Vitis gecertificeerd. Daarmee behoort de familie Ollier tot een selecte groep wijnproducenten die op een zo natuurvriendelijk mogelijke manier werken. Dat betekent niet alleen het beperken van het gebruik van chemische middelen maar bovendien het respecteren van de natuurlijke omgeving zoals die van oudsher was. Terra Vitis heeft dus niet alleen betrekking op de wijnbouw maar op de totale natuurlijke omgeving.

Achter-achter grootvader Maurice bracht in 1904 een paar vaten naar Béziers; Luc en Françoise produceren vandaag de dag 150.000 flessen, gebotteld op het domein.

De Citroen C4 heeft het helaas niet overleefd. Vijf generaties familie wel!

 

Contact La Gironde