Faugères, Domaine Ollier Taillefer

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

De druiven

Fos, het achter in de bergen verscholen plaatsje, waar de wijngaarden van de familie Ollier zich bevinden, is het hoogst gelegen gedeelte van de appellatie Faugères. Van de in totaal zo'n 2000 hectaren wijngaard die recht hebben op de AOC Faugères bezitten de Ollier's er 29. Verdeeld over Syrah (8), Carignan (7), Grenache (6), Mourvèdre (3), Cinsault (2) en 3 ha. voor wit.

Niet op de (productieve) vlakkere gedeeltes maar juist aangeplant op zuidelijk gerichte hellingen die op een hoogte van 300-350 meter liggen. Het verschil in dag en nacht temperatuur is er aanzienlijk. En dat is op zich in dit warme Zuid-Franse klimaat zeer belangrijk om een goede evenwichtige zuurgraad in de druif op te bouwen. Luc en Françoise oogsten alles met de hand, op het juiste moment zodat ze zelfs in een 'raar' oogstjaar als 2003 nog prachtige wijnen weten te maken.

Hieruit blijkt dat deze mensen dicht bij hun natuur staan en met het feit dat 90% van de wijn gevormd wordt in de natuur, hun volledige aandacht krijgt.

De wijnen

Les Collines rouge

(35% Carignan, 35% Grenache, 25% Syrah, 5% Mourvèdre)

Direct is de expressie van Leisteen waarneembaar in de 'basiswijn'. Prachtige fonkelende kleur, een neus van delicaat roodfruit als frambozen, rode bessen. In de verfijnde smaak, kruiden, intens rood fruit en een zuurgraad die ervoor zorgt dat de smaak van de wijn van begin tot eind doorloopt. Mooi evenwichtig.

Serveren als aperitief bij charcuterie (allerlei verse soorten worst) of als maaltijd met vlees van de grill en gepofte aardappel met een romige saus van verse peterselie en aubergine. Ook een stukje wild met een cranberrysaus en zachte kazen met een hoog vetgehalte combineren goed met deze wijn..

Niet te warm serveren (belangrijk) op 16-17 graden en houdbaar minimaal 4-6 jaar na de oogst.

Les Collines Rose

(30% Syrah, 40% Cinsault, 20% Grenache, 10% Mourvèdre)

Een inweking op de schil van circa 12-15 uur daarna 'uitdruiping' van de most en een zeer lichte persing die dan alsnog wordt toegevoegd. De wijn blijft na fermentatie op max. 18 graden nog enige dagen op zijn eigen lie (bezinksel) om een natuurlijke onttroebeling te ondergaan.

Deze rosé heeft een zalm kleur met een oranje zweem, een complexe neus die de leisteen perfect weergeeft: strak, floraal, delicaat en tegelijk fruitig en mondvullend als men goed waarneemt.

Ook de smaak zet men tot nadenken, veel maar tegelijk ook bescheiden (van alles), bloemen, delicaat rood fruit, wat groente en een licht bittertje. Karaktervol, elegant, gastronomisch breed inzetbaar en niet te onderschatten!

Past heel goed als aperitief maar wel begeleid door een canapé, carpaccio van zalm met vers geklopte room en wat verse peterselie, bij wit vlees, gevogelte en salades met kip en lichte dressing. Houdbaar tot 2 jaar na de oogst.

 

Contact La Gironde