Roussillon - Château Les Pins/Le Cave de Vignerons de Baixas

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Château Les Pins - Côtes du Roussillon

 

Château Les Pins is gelegen in het pittoreske Baixas, midden in het wijngebied Roussillon. De naam Les Pins komt van de vele pijnbomen die vroeger in dit gebied groeiden. Vandaag de dag ziet men er meer wijngaarden. Met de Pyreneeën op de achtergrond is Roussillon qua natuurschoon al zeer de moeite waard, maar tegenwoordig ook zeker zo interessant vanwege de top-wijnproducenten die er te vinden zijn. Les Pins mag zich zeker tot die topproducenten rekenen.

Alleen al het feit dat de afgelopen 4 oogsten (96-99) Les Pins Roussillon-Villages in Parijs ieder jaar weer met een gouden medaille zijn bekroond moet toch een kwaliteitsaanduiding zijn.

De wijngaarden zijn gelegen op één van de mooiste terrassen van de gehele omgeving, daar waar de bodem een uitstekende natuurlijke drainage heeft. Mede door de opbrengstbeperking die de wijnmakers zichzelf hebben opgelegd, het gebruik van de druiven van voornamelijk oudere stokken (gem. 30 jaar oud) en de uiterste zorg bij het proces van druif tot wijn mag men Château Les Pins tot de betere wijnen uit de streek rekenen.

Château Les Pins Blanc, Côtes du Roussillon

De druiven Grenache, Malvoisie en Macabeu zijn afkomstig van speciaal geselecteerde percelen die de meest rijpe en gezonde druiven voortbrengen. Deze druiven worden ieder apart in nieuwe eikenhouten fusten gefermenteerd, daarna geassembleerd en verder gedurende 3-6 maanden in dezelfde fusten opgevoed. Het resultaat is een gastronomische wijn met een breed smaakpatroon. Kleur: licht geel - Geur: intens bloemig, rijk aan vanille, toast. - Smaak: rijk, behoorlijke houttonen, kracht en lang in afdronk. Gastronomisch is deze witte wijn breed in te zetten. Gegrilde vissoorten liefst met saus, wit vlees gerechten met een rijke smaak en een kaasplateau met sterk smakende kazen als Kernhem of Chaumes. - Serveren: op 12-14 graden in een ruim glas.

Château Les Pins Rouge, Côtes du Roussillon Villages

De druiven zijn afkomstig van het hoger gelegen, vooral kiezelhoudende wijngaarden. Door de lossere structuur van deze grond ontstaat er een goede afvloeiing van water en geven de stenen 's nachts warmte af. Daardoor ontstaat er een gematigd klimaat dat uiteindelijk ten goede komt aan de ontwikkeling van de druiven. De basis van Les Pins Rouge is de Syrah. Deze kleurrijke druif geeft de wijn zijn mooie diepe kleur en een intens bouquet van rood fruit. Dan de Grenache die veel alcohol en de body aan de wijn levert. Mourvèdre is een bijzonder moeilijke druivenras die extra gevoelig is voor (slechte) weersomstandigheden. Daarom vermijden veel producenten deze soort. Les Pins bevat juist veel Mourvèdre omdat het de wijn vlezigheid, structuur en potentie om te kunnen ouderen geeft. Naar gelang de (goede) weersomstandigheden kan het percentage Mourvèdre in sommige jaren oplopen tot wel 30% zoals in 1998. Na de assemblage verblijft de wijn ongeveer 12 maanden in eikenhouten fusten. Kleur:donker, intens rood. - Geur: kleine rode vruchten en bescheiden vanilletonen, wat leer. - Smaak: diep (donker) fruit, krachtig met zachte tannine. Ideaal bij gegrild vlees, gevogelte of klein wild. Enkele jaren op leeftijd past Les Pins ook perfect bij een kaasplateau van wat oudere (sterk) smakende kazen. - Serveren: 18 graden in een ruim glas.

Contact La Gironde