Coteaux du Languedoc, Domaine Galtier

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Het Domaine Galtier, 25 hectare, bevindt zich op 15 km ten noorden van de Zuid-Franse stad Béziers en net op de grens van de appellatie Saint-Chinian en Coteaux du Languedoc. Haar wijngaarden liggen verdeeld over 2 aaneengesloten percelen, rondom de kelder en een aantal kleinere (7.5 ha.) wat verder weg gelegen die vallen onder de Vin de Pays.

klik op de kaart voor een vergroting

De bodem is vooral klei en kalk houdend met een onderlaag van leisteen. In deze regio, vooral in Faugerès, liggen grondlagen van wel 500 miljoen jaar oud. Daarmee is dit gesteente een van Frankrijks oudste 'terroir'. Bij het vlakbij gelegen Saint-Chinian bevond zich in die tijd een 5000 meter hoge berg die door aardverschuivingen tot circa 1000 meter is afgevlakt.

De wijngaard van Lise ligt op een kleihoudend plateau, met als onderlaag een van origine zeebodem en is naast vettige klei, rijk aan kalk (fossielen). Al deze factoren spelen een belangrijk rol in het uiteindelijke karakter van Lise's wijnen.

De cave dateert uit 1756, toen werd hier dus al wijn gemaakt. Sinds Lise in 1994 bij Jean op het domein kwam 'inwonen' en ze vanaf 1996 alle wijnen volledig zelf maakt, zijn er veel noodzakelijke veranderingen op het sterk verouderde domein toegepast. Ze verandert dan ook de naam in Domaine Galtier, vernoemd naar de grootouders van Jean. De wijngaarden liggen er nu smetteloos bij. Lise is sterk met de natuur verbonden en werkt volgens het Terra Vitis systeem. Een organisatie die strenge regels voorschrijft op het gebied van biologisch omgang met de natuur.

 

Contact La Gironde