Weingut Frank & Jutta Brohl, Pünderich an der Mosel

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

De Wijngaarden
De 6 hectare die de familie bezit liggen verspreid over maar liefst 30 percelen. De Riesling, "koning der druiven" (70% van het totaal) vindt men voornamelijk aan de andere oever van de Moezel en op de zuidelijk gerichte, stijle hellingen.

Pündericher Mariënburg, zuidelijk gerichte wijngaard gelegen onder het Schloss Marienburg, waarvan de bekende wijnschrijver Hugh Johnson de wijnen omschreef als "meest verfijnde Rieslings" van de Mittelmosel. De grond heeft veel "rode" leisteen. Daardoor zijn de Rieslings elegant, fruitig met tegelijk delicaat zuur. Ze kunnen goed ouderen.
Pündericher Nonnengarten, zuidwest gericht, volledig door de spoorlijn afgeschermde wijngaard (zie foto's boven midden). De grond heeft hier meer zand en ook weer "rode" leisteen. De wijnen bezitten een meer mineraal karakter en hebben diepgang.
Reiler Goldlay, westzuidwest even verderop gelegen wijngaard in het plaatsje Reil. Hier vindt men "blauwe" en "grijze" leisteen met een wat vettige ijzerhoudende grondsoort. Daardoor ontstaan er wijnen met een hogere zuurgraad en veel mineralen. Ook Spätburgunder (Pinot Noir) doet het hier zeer goed.
Rosenberg, wijngaarden meer op het vlakke en licht glooiende stuk gelegen achter en rondom het plaatsje Pünderich. Hier komt meer harde Grauschiefer "grijze leisteen" voor, die wijnen met een gemiddelde zuurgraad opleveren. Hier wordt voornamelijk Rivaner, Kerner, Dornfelder, Spät- en Weissburgunder aangeplant.


De gemiddelde opbrengst bij Brohl is 75 hl/ha daar waar elders soms het dubbele wordt geoogst. Zijn Riesling komt op sommige percelen niet eens aan de 60 hl. Op de oude percelen staan zo’n 8000 stokken per hectare wat een opbrengst van slechts 1 kg per stok inhoudt. De nieuw aangeplantte percelen bevatten 4000 stokken per perceel maar worden zodanig gesnoeid dat ook daar de opbrengst per stok uiterst laag blijft.

"Ik ben eigenlijk geen wijnmaker", zegt Frank. "Omdat de zorg voor mijn wijngaarden en druiven mijn prioriteit heeft, worden mijn wijnen in feite al in de natuur gemaakt. Daarnaast probeer ik met de huidige moderne middelen alles in goede banen te leiden met als doel het individuele karakter en de herkomst van de druiven tot uitdrukking te brengen in de smaak van de wijn.
De ziel van mijn wijnen ligt in de wijngaard, daar kan ik en hoef ik ook niets aan te veranderen".
Alle hogere Rieslingwijnen worden in zijn oude 1000 liter vaten vergist omdat dit volgens Frank een complexere smaak geeft dan op RVS. Gistcultuur en sulfiet worden zo weinig mogelijk gebruikt.

Contact La Gironde