Verslag oogst Mmmmm Blanco 2005

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Visita Castaño 28 augustus - 2 september 2005

Na mijn bezoek aan de Espinal wijngaard begin augustus (zie http://www.lagironde.nl/verslag-yecla2005.html) was het voor mij duidelijk dat binnen dit perceel, het stuk met veel kleihoudende ondergrond, afgebakend moest worden om de plukkers een goed overzicht te geven waar wij moesten gaan plukken.

Daarnaast wilde ik 3 soorten vinificatie gaan toepassen. Mariano zuchtte, maar hij is het van me gewend, 'Lo que tu quieras', zoals hij altijd zegt: 'zoals jij wilt'.

Ik had op één ding niet gerekend. De natuur laat zich niet dwingen, zou ik moeten weten ... niet al te bijdehand! Zij bepaalt zelf wanneer het tijd is. In mijn verslag van augustus, had ik de oogst voor Macabeo van de Espinal wijngaard in de 1e of hooguit begin 2e week september ingeschat, dat zou 7-10 dagen vroeger zou zijn dan in 2004, dat had ik finaal mis.

Mariano (oenoloog) en Fran (viticultor), belden mij woensdag 24 augustus dat ik maandag de 29-ste maar moest beginnen met de oogst. Als ik tenminste druiven met het door mij gewenste potentieel aan alcohol, zuren en rijpheid wilde binnen halen.

Wel nu, op het persoonlijke vlak ontstond er toch een klein probleempje. Met mijn partner Yvonne, u weet wel die leuke spontane meid van ons kantoor, was ik van plan juist deze zondag tot en met woensdag nog even voor de grote drukte een paar dagen lekker naar Groningen te gaan. Alles was geregeld, hotels, bootje gehuurd etc. en ook alles was al betaald. De spontaniteit verdween toen ze doorhad dat ik Mariano aan de lijn had. Gelukkig besefte Yvonne, dat overrijpe druiven mijn volledige proyecto van dit jaar de grond in zou boren. Want goede wijn begint met goede druiven. Na een hoop geregel heeft ze de vakantie kunnen verzetten naar 18 september en.... gegarandeerd we gaan! Of misschien toch oogst van de M rosado...?

Daarnaast moest ik toch nog zelf het e.e.a. regelen. Ik zou een volle week wegblijven, de week erna aan twee belangrijke wijnbeurzen deelnemen. Alles moest ineens afgerond worden voordat ik weg ging. Het ticket was ook niet bepaald goedkoop zo op korte termijn. Maar goed dit was voor het eerst dat ik met de productie van M blanco alles zelf zou regelen. Mariano had mijn vinificatie plan en mijn specifieke wensen in het Spaans toegestuurd gekregen. Volgens dat plan zou ik het hele proces aansturen. Enige spanning voelde ik wel.

Contact La Gironde