Veneto, Az. Agr. Tamellini

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Soave - Tamellini

Wij noemen ze de "Tamellini brothers", Pio en Gaetano. En laten we ze in ere houden want in het Soave gebied zijn er nog maar zo'n 15 onafhankelijke producenten die zelf hun wijn produceren en bottelen. De rest wordt geproduceerd door de coöperatie, zo'n slordige 500.000 hl vaak middelmatige kwaliteit, die dan doorverkocht wordt aan verschillende handelaren.

De Garganega druif heeft zeker wanneer ze te massaal geproduceerd wordt de (vervelende) eigenschap een tamelijk bittere en schrale wijn te produceren. Dat kan men compenseren door druivensoorten als Trebbiano di Soave en Chardonnay toe te voegen. Maar dan wijzig je wel het originele karakter van de wijn. Mede door de grote vraag naar (goedkope) witte wijnen is dit type commerciële Soave ontstaan. Zo'n 20-25 jaar geleden gaf de wetgeving toestemming om buiten het heuvelachtige Classico-gebied druiven op de vlak gelegen (en natte) delen aan te planten. Vanaf toen begon het imago van Soave te dalen. Door de hoge productie per hectare ontstonden er magere wijnen die enigszins opgekrikt werden door Trebbiano en Chardonnay.

Wanneer is Soave onweerstaanbaar?

De wijngaarden van Tamellini liggen wél op de heuvels en zijn beplant met bijna alleen maar Garganega. Een heel klein stukje is beplant met Trebbiano di Soave maar dat is nog in experimentele fase.

De rendementen per hectare zijn ongeveer de helft van die van de coöperatie. Daarnaast wordt alle most in Inox en op totaal natuurlijke wijze vergist. Gio die verantwoordelijk is voor de vinificatie streeft ernaar om de vergisting op een zo natuurlijk mogelijke manier te laten verlopen. Men gebruikt liever geen toegevoegde gist en laat de natuur voor de rest zijn gang gaan.

Resultaat: een onweerstaanbare Soave!

Tamellini Soave Classico Superiore

Gemaakt van 100% Garganega afkomstig van percelen uit het hart (Classico) van Soave. De wijngaarden liggen op voornamelijk zuidelijk gerichte hellingen (15 ha.). Deze verrukkelijke witte wijn heeft een uiterst zuiver bouquet van weidebloemen en lychees. De fijndroge smaak is mondvullend, heeft veel fruit wanneer jong gedronken en krijgt een brede wat meer kruidige smaak op leeftijd. Het verkwikkende bittertje verraadt zijn afkomst. Een wijn met balans, plezier en die altijd naar meer smaakt.

(serveer Soave niet te koud dan mist u de helft)

Tamellini Soave Classico Le Bine

Druiven voor Le Bine blijven langer in de wijngaard hangen om perfecte rijpheid te garanderen. Dat proeft men uiteindelijk in Le Bine. Een zeer rijke, brede smaak, vol en zuiver met veel fruit. Een grote wijn, beperkt geproduceerd (15.000 flessen) en een goede begeleider van een vis- of vleesmaaltijd.

(Decanteren(!) en niet te koud serveren is een must)

Tamellini Recioto di Soave

Deze zoete wijn wordt van ingedroogde Garganegadruiven gemaakt. Karamel, chocolade en rijp fruit. Een topper!

 
Contact La Gironde