Roussillon - Dom Brial/Le Cave de Vignerons de Baixas

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Cave de Vignerons de Baixas

Een aanzienlijk deel van ons assortiment bestaat uit de wijnen van Le Cave de Vignerons uit Baixas in het diepe zuiden van Frankrijk. Maar liefst 18 soorten hebben we altijd op voorraad en tevens 2 specialiteiten, 2 primeurs tijdens het seizoen. De sortering bestaat uit Vin de Pays des Côtes Catalanes, Côtes du Roussillon AC, Côtes du Roussillon Villages AC, Rivesaltes AC en Muscat de Rivesaltes AC. Stuk voor stuk prachtige wijnen waarbij zelfs de basis wijnen medaille-winnaars zijn.

De basis wordt gevormd door de serie Le Vin d'Ici. Het zijn heerlijke wijnen voor alledag en zijn voor menig eetcafé een perfecte keus als huiswijn. Een tintelfrisse witte gemaakt van de Macabeu-druif, een fruitige rosé van Carignan-druiven en de soepele rode is samengesteld uit Carignan, Grenache en Syrah. In Parijs hebben de witte en de rosé voor de jaargang 2003 een gouden medaille gewonnen!

De serie erboven bestaat uit een witte, een rosé en een rode Dom Brial tevens Vins de Pays des Côtes Catalanes. De witte is een absolute topper gemaakt van Muscat. Hoewel dit wellicht doet vermoeden dat het een zoetige wijn is, is het tegendeel waar: een compleet droge, wat kruidige witte wijn met tonen van bloemen en honing in het bouquet. Niet een wijn waar iedereen van houdt, maar voor de liefhebber een ware tractatie. De rosé, gemaakt van Syrah en Cabernet Sauvignon is heerlijk droog en heeft een aangenaam bittertje. Wie zei ook alweer dat alleen de Australiërs wijnen maken van Syrah en Cabernet? De rode is een soepele, fruitige wijn van Syrah, Grenache en Merlot.

De naam Dom Brial komt van de monnik die in 1743 geboren werd in Baixas en later behoorde tot de Benedictijner Orde. Hij heeft veel goeds gedaan voor de gemeenschap van Baixas. Eén van zijn goede daden was het oprichten van een school voor de arme kinderen.

In de Dom Brial serie hebben we verder nog een rode Côtes du Roussillon en natuurlijk de Vin Doux Natureles

Vin Doux Natureles zijn niet alleen dessertwijnen, het zijn ook verrukkelijke aperitief wijnen en uitgelezen wijnen om gerechten te begeleiden. Rivesaltes ligt in het hart van het wijngebied Roussillon, een geweldige intrigerend wijngebied. Rivesaltes behoort tot de zogenaamde "Vins Doux Naturels", natuurlijk zoete wijnen, waarvan de gisting wordt gestopt door toevoeging van zuivere alcohol die gestookt is van dezelfde druiven waarvan de wijnen worden gemaakt.

Contact La Gironde