Yecla, Bodegas Castaño - Mmmmm: een bijzonder project, twee bijzondere wijnen

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Mmmmm, twee van mijn zelfgemaakte wijnen Mmmmm Tinto en Mmmmm Rosado (door Marco Meeuwsen)

Ik denk dat er maar weinig wijnimporteurs de moeite nemen om zelf wijn te maken of te assembleren. Ondergetekende doet dit met inmiddels 5 wijnen. Dit zeg ik zonder daarbij enige pretenties te verkondigen. Ik ben bevoorrecht en ik vind het gewoon fantastisch om mooie wijnen te importeren en te creëren.

Waarom ben ik als wijnimporteur juist zo gepassioneerd van Monastrell van Bodegas Castaño uit het Zuid-Spaanse Yecla? Om alles uit te leggen zou ik wel een boek kunnen schrijven over deze familie, hun terroir (lees: origine), hun druivesoort Monastrell, hun trots, hun goede (en minder goede) Spaanse gewoontes etcetera. Dat boek zou er eigenlijk maar eens moeten komen, na de 10 jaar dat ik hen meemaak en wellicht nog steeds niet goed ken. Want Spaanse producenten zijn anders ... dat kan ik u verzekeren.

Die "terroir", daar draait het eigenlijk allemaal om. Ik ben een man van de natuur en geloof in wijnen die naar de natuur gemaakt worden. Dat betekent dat deze wijnen ieder jaar anders kunnen of zelfs moeten smaken. Simpelweg omdat de natuur ons wijnmakers -waar ik mijzelf inmiddels ook onder mag rekenen- toe verplicht. Dáarom is Mmmmm ontstaan; wijn naar de natuur.

Het dorre en droge klimaat van Yecla is uitstekend voor een druivenras als Monastrell. De familie Castaño heeft zich als één van de weinigen in de Levante-regio sterk gemaakt voor dit ras. Deze mensen werken tot in de perfectie én met respect voor de natuur.

Mmmmm Tinto is een streng geselecteerde Monastrell die al naar gelang het oogstjaar 10-14 maanden op Franse eikenhouten fusten heeft gelegen. De productie heb ik, vanwege de hoge kwaliteitseisen die ik stel, beperkt tot circa 6000 flessen per jaar.

De druivesoort Monastrell brengt van nature geen elegante wijnen voort, dat zit hem nu eenmaal in het ras. Maar toch heb ik door invloed van het Franse eiken er een breedsmakende wijn met een zekere finesse van mogen maken.

Mijn advies is wanneer u Mmmmm jong wilt drinken hem een aantal uren van tevoren te decanteren. Serveer Mmmmm niet te warm, bij een mooi stuk vlees zonder teveel sauzen e.d. Houdt het puur zoals de wijn zelf is.

Klik voor Mmmmm Rosado op onderstaande pijl.

Contact La Gironde