Andrew Gunn's Iona

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

De prachtige wijnen van Andrew Gunn's Iona

Na een lange rit vanuit Kaapstad kwamen we aan bij Iona Winery. Bij het dorpje Kleinmond, gelegen aan de Atlantische Oceaan aangekomen, hád het nog maar een klein stukje moeten zijn naar het wijngoed van Andrew Gunn. Net buiten Kleinmond moesten we de asfaltweg verlaten en direct links de bergen in, de "dirt-road" op.

Nu begrepen we meteen wat een dirtroad was ... Na ongeveer een halfuur
heen en weer schudden in ons gehuurde Golfje, hadden we het laatste stukje van zo'n 7 kilometer met veel moeite afgelegd.

Maar het was het allemaal dubbel en dwars waard. Wat een schitterend afgelegen wijngoed. Wat een enorme rust. Alleen het gekwetter van een paar vogels, dat was het enige wat de totale stilte af en toe verbrak. Deze rust én het uitzicht op de Atlantische Oceaan vanaf dit 450 meter hoge bergplateau ... dat zet je aan het denken. Daarbij opgeteld het totaal omgeven zijn door het Kogelberg Nature Reserve én de strak blauwe lucht ... Nederland is ook mooi, maar toch ...

Andrew vertelde ons dat hij het landgoed in 1997 had over genomen. Tot die tijd was het decennia lang een "apple-farm" geweest. Andrew kocht de farm echter met de bedoeling om een gedeelte in te richten voor druiven. Door zijn jarenlange passie voor wijn liep hij al enige tijd rond met het idee om niet alleen wijn te blijven drinken, maar het ook zélf te gaan maken.

Toen hij zijn business in Johannisburg had verkocht besloot hij de zaken serieus aan te gaan pakken. Hij consulteerde Professor Archer van de Universiteit van Stellenbosch en samen kwamen zij onder andere tot de conclusie dat het klimaat van het gebied grote overeenkomsten had met Bordeaux. Het enige verschil was dat zij een iets warmere oogstmaand hadden dan Bordeaux én met half zoveel regen! Een extra voordeel dus. Ook de bodem vertoonde veel overeenkomsten met gebieden als Pomerol.

Contact La Gironde