Listrac, Ch. Clarke de Baron de Rothschild

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Château Clarke de Baron Edmond de Rothschild

Toen Baron Edmond de Rothschild in 1973 het totaal vervallen Château Clarke kocht deed hij dit met de intentie om het verlaten en verwaarloosde domein nieuw leven in te blazen en dit estate in juist deze appellatie (Listrac) tot een ongekend hoog niveau te gaan brengen.

De miljardair Edmond, de rijkste van alle Rothschilds, kon ook makkelijk Château Margaux destijds kopen, maar zag hiervan af omdat hij de gedachte niet fijn vond dat dan drie van de vijf Premier Grand Cru Classé's in Rothschild handen zouden zijn (naast Lafite en Mouton Rothschild).

Nee, hij wilde juist een totaal vergeten Château kopen om dit weer in de volle glorie te herstellen. Edmond kende de geschiedenis van Château Clarke dat in de 18e eeuw eigendom was van de Ierse familie Clarke en wist dat er genoeg potentie aanwezig was om hier prachtige wijnen te kunnen maken.

"Prachtige wijnen van hoog niveau, maar wel toegankelijk voor een groot publiek", dat was zijn grote wens. Alleen daarom al was de keuze voor een domein in Listrac een goede, omdat hier mooie wijnen geproduceerd kunnen worden met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

De eerste 5 jaren na de aankoop zijn er enorme investeringen in de wijngaard en de chais gedaan. Een totale nieuwe aanplant in de wijngaard, een compleet nieuwe kelder met de modernste technieken, kosten noch moeite werden gespaard. Toen in 1978 de eerste oogst gebotteld werd was het resultaat van alle inspanningen aardig, maar absoluut nog niet van het niveau waar Clarke tegenwoordig toe in staat is.

Momenteel wordt Clarke alom gezien als één van de meest toonaangevende domeinen in de appellatie Listrac. Listrac ook wel "het dak van Médoc" genaamd is de hoogst gelegen regio van Médoc. De tot 43 meter hoge heuvels van kiezel en kalksteen zorgen voor een goede natuurlijke afwatering en het relatief koele micro-klimaat met een vaak behoorlijk frisse wind zorgt voor een langzame, evenwichtige rijping wat zo belangrijk is voor grote wijnen.

De wijnen van Château Clarke worden meestal gemaakt in de verhouding 60% Merlot en 40% Cabernet Sauvignon en worden, afhankelijk van de jaargang, opgevoed in 60 tot 100% nieuwe eiken vaten. Alleen in topjaren wordt gekozen voor 100% nieuwe vaten, omdat dan het fruit, de complexiteit en de kracht van de most zo hoog is dat nieuw hout niet een té dominerende invloed heeft.

Hout domineert nooit in een Château Clarke, maar juist de enorme concentratie rood fruit, de prachtige structuur, de rijke tannines en de massieve geur kenmerkt de wijn. Niet alleen wij zijn zo enthousiast over deze wijn. De 2000 heeft onlangs nog de belangrijke Decanter Award gewonnen.

Naast rode wijn produceert Clarke ook nog een fantastische rosé van Merlot en Cabernet Franc. Een prachtige gastronomische wijn die tot de beste van Frankrijk gerekend mag worden.

La Gironde is exclusief importeur van Château Clarke in Nederland en naast verheugd hierover, zijn we hier best een beetje trots op. Het is namelijk bijna niet mogelijk om Bordeaux-wijnen van dit niveau exclusief te importeren.

Clarke past helemaal binnen de filosofie van La Gironde .... karakteristieke, authentieke wijnen met een herkenbare dosis "terroir". Dat deze Rothschild daarbij een fractie kost van de andere Rothschild-wijnen is daarbij nog eens mooi meegenomen.

Contact La Gironde