Zuid Afrika - Citrusdal Cellars, een solide basis

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

De 4 belangrijke productie-area's:

Moutonshoek - Deze wijngaarden liggen voornamelijk aan de voet van de in het zuiden gelegen gebergte. In de zomer is het erg warm en in de winter kan het ver onder vriespunt eindigen. Deze wijngaarden behoren tot de hoogst gelegen van Zuid-Afrika. Ze brengen druiven voort die een hoog fruitgehalte hebben maar ook een mooie zuurgraad. Irrigatie komt er nauwelijks voor zodat de druiven veel karakter tonen. Vooral vroegrijpe soorten als Chenin Blanc en Chardonnay doen het er zeer goed.

Piekenierskloof - Belangrijkste druivenleveranciers voor Citrusdal cellars komen uit de Piekenierskloof. 60% van de druiven komt van deze wijngaarden. De kloof is vernoemd naar de piekeniers, mannen met pikhouwelen, die in 1675 jaagden op dieven die door de pas wilde komen met zojuist gestolen vee. De wijngaarden van deze estates, die zich in deze smalle maar langgerekte kloof bevinden, liggen op een hoogte van 450-750 meter boven de zeespiegel. De kloof wordt omringd in het zuiden door de Swartlandregio en ten noorden door het Citrusdal, beiden bevinden zich op ongeveer 130 meter boven de zeespiegel, hetgeen een stuk lager is. Deze unieke kloof wordt 's avonds voorzien van koele wind die uit zee komt (70 km. ten westen) en ook regent het er meer en vaker dan elders zodat de wijngaarden niet of nauwelijks geirrigeerd hoeven te worden. Dat de daardoor lage opbrengst per stok weer ten goede komt aan de kwaliteit en de expressie van de "terroir" in de druiven lijkt ons logisch. 18 boerderijen leveren nu van 300 hectaren topkwaliteit druiven aan. Niet zo verwonderlijk dat onlangs Piekenierskloof de status "Wine of Origin" verkregen heeft want het kwaliteitspotentieel is er enorm. Citrusdal is de grootste afnemer in deze sub-regio, controleert en stuurt boeren aan om hogere kwaliteit te produceren. Vooral Sauvignon Blanc en Pinotage doen het in deze "cool climat" regio erg goed. Citrusdal is niet voor niets een belangrijk leverancier van Pinotage aan bekende wijnhuizen in Stellenbosch.

Cederberg - In het oosten bevindt zich de magestueuze bergketen Cederberg. Het regent hier zo weinig dat irrigatie gewoon nodig is om zelfs de wijnstok te laten overleven. In de winter zijn temperaturen ver onder 0 graden geen uitzondering en door de hoge ligging van soms wel 1000 meter leveren deze stokken exceptioneel mooie kwaliteit druiven. Chenin blanc, Chardonnay en Merlot doen het hier bijzonder goed.

Citrusdal valley - De vallei zelf levert natuurlijk ook druiven. Door de (soms te) vruchtbare grond en het voorhanden zijnde water is het belangrijk de rendementen per stok goed onder controle te houden. Slechts een klein gedeelte van de totale 7000 ton druiven die Citrusdal cellars verwerkt komt uit haar eigen vallei.

Contact La Gironde