Verslag oogst Mmmmm Blanco 2005

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Zondag 28/8, Vlaggetjesdag

In Yecla is het, door het warme klimaat, moeilijk om druiven te oogsten met een goede zuurgraad. Zuren dragen immers de wijn en zijn essentieel voor het maken van topwijn. Naast zuren is de optimale rijpheid nog belangrijker. Dit gaat niet altijd samen! Vandaar had ik met Fran begin augustus op de Espinal wijngaard een stuk afgebakend waar meer kleigrond voorkwam. Klei brengt over het algemeen meer zuur in de druiven voort. Ik wilde daarnaast ook 1 graad beaume lager zitten dan dat Castaño zelf normaal oogst.

Op zondagmiddag 28/8 bij aankomst op Alicante Airport, haalde ik mijn huurauto op en reed naar Yecla. Ik had Mariano gevraagd of ik op de bodega even een refractometer, om het suikergehalte in de druiven te meten, kon ophalen voordat ik naar Espinal ging.

Zelf wilde ik ook nog even meten, om zeker te zijn maandagochtend te kunnen oogsten. De bodega is nu nog, op zondag dicht, maar Richard of gekke Pepe de nachtwakers, zijn er dan, vindt men een alarm te duur? Alles stond netjes gereed. Om 17.00 u was ik in de wijngaard. Eerst op verschillende plaatsen meten. Fran had gelijk, de beaumé schoot omhoog.

Yvonne had oranje vlaggetjes gehaald waarmee ik de wijngaard kon afbakenen. Dit had ik wel aan de Castaño's gemeld. Want stel je voor, dat pappa Castaño lekker een beetje aan het toeren zou zijn om zijn druifjes te controleren en opeens in de Espinal wijngaard zag dat daarin het barstte van de oranje vlaggetjes! Welke idioot doet er nou zoiets?

Tot op 40 stokken vanaf het midden over een breedte van 115 rijen, ben ik tot 19.30 uur bezig geweest om de oranje vlaggetjes te bevestigen. Ik wist dat er maandagochtend om 7 uur op mijn verzoek geoogst zou gaan worden. Fran had zijn beste plukkers geregeld. Een familie uit Equador en Antonio de tactoriste, inmiddels een oude bekende.

Veel geslapen heb ik die nacht niet. Vroeg opstaan is niet mijn favoriete bezigheid en ik wilde er zelf eerder zijn om goede instructies te kunnen geven. De oogst is voor mij het moment suprème, zonder perfecte druiven begin je niks.

Contact La Gironde