Rioja, Bodegas de la Marquesa - Valserrano Mazuelo & Valserrano Graciano

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Traditioneel worden rode Rioja's geproduceerd van voornamelijk Tempranillo-druiven aangevuld met Garnacha, Graciano en Mazuelo. Steeds meer (grote) producenten kiezen alleen voor Tempranillo en laten de moeilijk te onderhouden Graciano en Mazuelo voor wat ze zijn. Het zijn helaas uitstervende rassen. Bij Valserrano niet: Graciano maar vooral Mazuelo wordt in tegenstelling tot andere producenten nog steeds aangeplant omdat ze haar identiteit als traditionele Rioja niet wil verliezen. Ze gaan zelfs nog een stap verder! Met onderstaande unieke wijnen laat men zien dat, indien er maar genoeg aandacht en zorg besteed wordt aan deze twee druivensoorten, het produceren van echte topwijn mogelijk is.
  • Valserrano Mazuelo In de Rioja zijn er nog maar circa 2.000 hectare beplant met deze traditionele druivensoort. Mazuelo is o.a. gevoelig voor vocht en moet volledig uit kunnen rijpen. Een moeilijke soort die over het algemeen als "aanvullende" component gebruikt kan worden. Dat die aanvulling juist belangrijk is voor het authentieke karakter van Rioja is voor Valserrano een uitgemaakte zaak. Maar in exceptioneel mooie oogstjaren produceert de familie de Símon ook een exclusieve 100% Mazuelo. De druiven komen van de "Las Carretas" wijngaard, perfect gesitueerd en waar Mazuelo extra veel aandacht krijgt. Na vergisting gaat de wijn 10-12 maanden op eikenhouten fusten (70% Frans en 30% Amerikaans) om tot een complex geheel te vormen. Daarbij wordt er sterk op gelet dat de houtlagering de karakteristieke eigenschappen van de Mazuelodruif niet overschrijft.
  • Resultaat? Een prachtige donkerrode kleur, een intens aroma van aardbei, aalbessen en cassis, gedroogd fruit maar ook een hint van gras en cederhout. De smaak, is uiterst vol, dik en zacht met werkelijk schitterende in wijn verweven tannines. Een mondvullend geheel met een lange afdronk en een plezier om te drinken.

Contact La Gironde