nieuws
assortiment
onze
wijnen waar
contact
|
Traditioneel worden rode Rioja's geproduceerd van voornamelijk Tempranillo-druiven
aangevuld met Garnacha, Graciano en Mazuelo. Steeds meer (grote) producenten
kiezen alleen voor Tempranillo en laten de moeilijk te onderhouden Graciano
en Mazuelo voor wat ze zijn. Het zijn helaas uitstervende rassen. Bij Valserrano
niet: Graciano maar vooral Mazuelo wordt in tegenstelling tot andere producenten
nog steeds aangeplant omdat ze haar identiteit als traditionele Rioja niet
wil verliezen. Ze gaan zelfs nog een stap verder! Met onderstaande unieke
wijnen laat men zien dat, indien er maar genoeg aandacht en zorg besteed
wordt aan deze twee druivensoorten, het produceren van echte topwijn mogelijk
is.
- Valserrano Mazuelo In de Rioja
zijn er nog maar circa 2.000 hectare beplant met deze traditionele druivensoort.
Mazuelo is o.a. gevoelig voor vocht en moet volledig uit kunnen rijpen.
Een moeilijke soort die over het algemeen als "aanvullende" component
gebruikt kan worden. Dat die aanvulling juist belangrijk is voor het
authentieke karakter van Rioja is voor Valserrano een uitgemaakte zaak.
Maar in exceptioneel mooie oogstjaren produceert de familie de Símon
ook een exclusieve 100% Mazuelo. De druiven komen van de "Las Carretas"
wijngaard, perfect gesitueerd en waar Mazuelo extra veel aandacht krijgt.
Na vergisting gaat de wijn 10-12 maanden op eikenhouten fusten (70%
Frans en 30% Amerikaans) om tot een complex geheel te vormen. Daarbij
wordt er sterk op gelet dat de houtlagering de karakteristieke eigenschappen
van de Mazuelodruif niet overschrijft.
- Resultaat? Een prachtige donkerrode
kleur, een intens aroma van aardbei, aalbessen en cassis, gedroogd fruit
maar ook een hint van gras en cederhout. De smaak, is uiterst vol, dik
en zacht met werkelijk schitterende in wijn verweven tannines. Een mondvullend
geheel met een lange afdronk en een plezier om te drinken.
|