Rioja, Bodegas de la Marquesa - Valserrano Mazuelo & Valserrano Graciano

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Valserrano Graciano

 

Graciano is de autochtone druivensoort van de Rioja. Men vindt hem dus (praktisch) nergens anders dan in deze streek. Dat ook deze soort minder en minder voorkomt heeft vooral te maken met de lage opbrengst per stok. Bij Valserrano vindt men deze soort juist belangrijk als gaat om bewaarwijnen. De Reserva en Gran Reserva zijn er bij gebaad omdat Graciano heel goed kan ouderen. Ze brengt structuur en een goede zuurgraad in de wijn. De stokken zijn gemiddeld 22 jaar oud en leveren slechts 25 hl/ha op (Tempranillo 50!)
  • De most wordt in kleine Inox tanks onder de 30 graden vergist. Daardoor onttrekt men tannines en veel smaakstoffen. Na vergisting verblijft de wijn 12-13 maanden op uitsluitend Frans eiken.
  • Resultaat? Donkerrode kleur, met iets meer evolutie dan de Mazuelo. In de neus rood fruit (rode bessen, moerbei) met tonen van caramel en toffee. De smaak is stevig, krachtig en schoon maar nog wel wat gesloten. Een bijzondere wijn waarop het wachten meer dan de moeite waard zal zijn. Valserrano Mazuelo en Graciano worden uitsluitend in top oogstjaren geproduceerd en dan nog in een zeer gelimiteerde oplage. De wijnen zijn dus zeer beperkt leverbaar!
Contact La Gironde