Rioja, Bodegas de la Marquesa - De druivensoorten van Rioja

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Rioja - druivensoorten
  • Tempranillo - De belangrijkste blauwe druif van Rioja (en ook van heel Spanje). Men beweert dat hij een en dezelfde voorvader heeft als de Pinot Noir. Als hij op zichzelf staat levert dat als jonge (Jovenes) wijn een heerlijke, fruitige wijn op met veel framboos-aardbei in geur en smaak. In Crianza's of hogere wijnen die vaak 70% of meer bevatten geeft Tempranillo rozijn- en kaneelachtige rijkdom. Elders in Spanje kunnen Tempranillo's ook kruidige wijnen opleveren met wat leerachtige tonen. Synoniemen: Ull de Lebre (Catalonië), Cencibel, Tinto fino (Ribera), Tinto de Toro (Toro), Tinta Roriz (Portugal)
  • Garnacha tinta - Misschien wel de meest aangeplante blauwe druif van Spanje. De allerduurste en beste komen uit de D.O. Priorato in het Noordoosten van Spanje. In Rioja is het vaak een belangrijke component van de wijn (meestal tot 30%). Garnacha is rijk aan alcohol, maar mist in sommige jaren kleur, echter geeft deze druif in goede jaren volume en kracht aan de wijn. Synoniem: Grenache (Frankrijk)
  • Graciano - Druif met een lage opbrengst en die bijna geheel verdwenen was uit de Rioja. Geeft de wijn finesse, is tanninerijk dus onmisbaar voor wijnen die moeten rijpen ((Gran)Reserva's). Een onderschatte druivensoort die Rioja verfijning geeft. Komt op beperkte schaal alleen voor in Rioja en naastgelegen "buur" Navarra.
  • Mazuelo - Levert robuuste, evenwichtige wijnen op die donker zijn. Geeft de wijn geen verfijning maar "corrigeert" andere druivensoorten. In Rioja Baja vindt men de meeste aanplant vandaar dat wijnen afkomstig uit dit subgebied vaak wat eenvoudiger kunnen zijn. Synoniemen: Cariñena (Catalunya) en Carignan (Frankrijk)
  • Viura - Is de witte druivensoort die als basis voor Cava (mousserend) geldt. Hij komt in heel Spanje voor waar hij meestal Macabeo genoemd wordt. Vaak zijn Viura's wat neutraal maar een kundige wijnmaker maakt van een Viura een volle, mooie, fruitige wijn met wat kruidigheid. In Rioja wordt hij vaak vanwege de goede zuurgraad in (nieuw) eiken gerijpt. Synoniem: Macabeu (Frankrijk)
  • Malvasia - Witte druif oorspronkelijk afkomstig uit Griekenland, geeft de wijn dikte, veel aroma en wat kruidigheid. In Rioja, noemt men hem Malvasia Riojana en wordt hij vaak in een klein percentage gebruikt in op hout gerijpte Viura's om de wijn meer complexiteit te geven. Elders in Spanje wordt hij ook veel als (semi) zoete wijn gemaakt.
Contact La Gironde