Faugères, Domaine Ollier Taillefer

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Allegro Blanc

(50% Rolle, 50% Roussane)

Na de oogst worden de druiven met de hand geselecteerd (table de tris) en op de most wordt 1 dag op 5 graden een onttroebeling toegepast. Dat verhoogt de rijkdom, de fruitintensiviteit maar men riskeert bovendien onzuiverheden in de most. Die onzuiverheden zijn zeker niet te achterhalen in deze prachtige, zuivere en 'dikke' witte wijn, de Allegro is goed gemaakt.

In de neus, honing, perzik en veel rijp zacht fruit. De volle smaak is zacht, breed en volumineus. In de lange afdronk een licht bittertje dat juist de wijn zo karaktervol maakt.

Aperitief met (pittige) canapés, gekruide vishapjes, knoflook getinte gerechten van vis of witvlees en gevogelte. Kan ook lekker bij een verse geitenkaas of romige en krachtig smakende kazen.

Cuvée Castel Fossibus

(Syrah 35%, Mourvèdre 20%, Grenache 35%, Carignan 10%)

Voor de topcuvee van Ollier wordt een hoger percentage Mourvèdre gebruikt. De beste druiven worden voor deze speciale wijn gebruikt. Een langere inweking van de most met de schillen geeft de wijn meer kleur en intensiteit in geur en smaak. Daarnaast wordt de wijn ook nog eens 12 maanden op eikenhouten fusten (van 225 en 400 ltr.) gelagerd.

Robijnrode, fonkelende kleur. In de neus naast wat vanille van het hout, ook iets rokerigs en kruidigs. De rijke, tamelijk krachtige smaak geeft veel donker roodfruit (zwarte bessen, bramen).

Het hout is, als de wijn jong is, misschien wat gemarkeerd maar in 3-5 jaar integreert zich dat heel mooi in de wijn. Een lange afdronk waarin verschillende kruiden weer terugkomen als arome de bouche.

Castel Fossibus wordt regelmatig geprezen en onderscheiden in de Guide Hachette (2005:*) en op het Concours Agricole in Parijs (Médaille d'Or in 1998 en 2002)

Een stevige wijn mag best naast een fors, wat boers gerecht gezet worden. Een lekkere stoofschotel bijvoorbeeld, met laurier, tijm en andere kruiden. Of lams- en schapenvlees maar ook bij gerijpte kazen kan Castel Fossibus uitstekend.

Serveren op 17-18 graden en houdbaar 6-10 jaar na de oogst.

 

Contact La Gironde