Azienda Agricola Guerrieri-Rizzardi

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

De wijnen

Bardolino Classico Chiaretto
Corvina, Rondinella, Sangiovese, Molinara, Negrara en Garganega druiven, afkomstig vooral uit de wijngaard in Costermano en Bardolino, worden geselecteerd op een hoog aromatisch gehalte en een goede zuurgraad hetgeen voor Chiaretto belangrijk is.
Het oogsttijdstip kan variëren van half september (in een extreem warm jaar als 2003) tot half oktober. Een kort schilcontact (saignee) zorgt voor de kleur. Omdat de wijn verder als witte wijn wordt gemaakt is het belangrijk druiven te selecteren die optimaal rijp zijn. Zodoende geven ze al na een korte inweking niet alleen kleur af maar ook aroma’s aan de lichtgekleurde most die dan (volgens de witte wijnbereiding) vergist wordt. We zijn ieder jaar aangenaam verrast door de structuur en lengte in smaak van onze Chiaretto die in feite wat a-typisch is voor Bardolino Chiaretto.
Waar veel producenten Bardolino Chiaretto zien als een 'bijproduct' besteden wij juist veel zorg aan deze wijn. Omdat deze wijn als eerste klaar is, is zij een graadmeter die ons aangeeft hoe het karakter van de verdere (rode) oogst zal verlopen.

De wijn heeft altijd een lichtroze kleur met vaak een oranje zweem. In de uiterst subtiele neus vindt men tonen van zonnige bloesem, wat noten en bramen. De smaak is vaak strak en elegant al naar gelang het oogstjaar. Bijna een witte wijn zou men denken. Een heerlijk aperitief op een warme zomerdag met een kruidige amuse, bij een licht voorgerecht of met een riviervis besprenkeld met citroen en begeleid door een Picadillosaus en vers gekookte aardappelen. Houdbaar tot 2 jaar na de oogst, serveren op 8-10 graden.

Bardolino Classico
Praktisch dezelfde druiven worden gebruikt voor de rode Bardolino Classico maar dan later geoogst, soms wel in de 1e week november.
Granaatrode kleur en een frivool bouquet van kersen en specerijen. De smaak is evenzo levendig met verfrissende zuren, tannine en wat aardse tonen die hem juist karaktervol maken.
In de betere jaren wordt de wijn ook nog 6-12 maanden op eikenhouten fusten (foudres) gelagerd om meer complexiteit te geven. Een mooie Bardolino die zijn geld meer dan waard is. Licht gekoeld een lekkere zomerwijn. Maar een die wel begeleid mag worden door een amuse. Of door het aardse karakter van peulvruchten met wat opgebakken spek met kruiden als rozemarijn e.d.
Op z’n best 2-4 jaar na de oogst. Serveertemperatuur 15-17 graden.

Tachetto Bardolino Classico
Druiven afkomstig van de gelijknamige wijngaard gelegen in Cavaion. Productie is gelimiteerd tot maximaal 20.000 flessen per jaar. Corvina is hier minder vertegenwoordigd, Sangiovese daarentegen wat meer. Oogst vindt meestal plaats rond de eerste week oktober. Vaak wordt Tachetto nog enige maanden op 50 hl. vaten gelagerd.
Een verfijnde wijn met een bouquet van blauwe bessen, kersen en iets van peper maar ook iets rokerigs, een elegante wijn met een zuurgraad die de smaak van de wijn door de hele mond heen trekt. In de finale verfijnde tannine en een licht bittertje.
Een mooie wijn bij een verfijnd gerecht als kalfsvlees met kruiden door de vers gedraaide paste met een romige saus. Ook een harde (oude komijnen) kaas kan er goed bij. Drinken tussen 2-5 jaar na de oogst, serveren op 15-17 graden.

Munus Bardolino Superiore Classico - D.O.C.G
Een D.O.C.G. status wordt maar aan enkele wijnen in Italie toegekend (Barolo, Chianti Classico, Greco di Tufo, Vino Nobile e.a.). Ze moeten aan de strengste eisen voldoen. Onlangs is daar Bardolino Superiore Classico aan toegevoegd.

De druiven (15% Sangiovese, 20% Rondinella en 65% Corvina) voor Munus komen van de wijngaarden Tachetto in Cavaion en de Pozzo di San Colombano in Costermano. De trossen worden stuk voor geselecteerd en met de hand geplukt. De inweking is veel langer dan bij de andere Bardolino wijnen waardoor de wijn meer kleur heeft. Munus rijpt 12 maanden op fusten van 1000 liter en groter. Slechts 5-7000 flessen worden er per jaar geproduceerd. Munus is een krachtige wijn met de geur van rijpe kersen, wat koffie en verfijnde houttonen. De smaak is zacht, mondvullend maar met een zuurgraad en tannine die aanwezig die evenwichtig presenteren. Een mooie wijn bij een krachtig smakend stuk vlees als lamsvlees met tijm en andere kruiden. Drinken tussen 4-8 jaar na de oogst, serveren op 16-18 graden.

Geldstuk of een gift
Munus betekend geldstuk of een gift. Een decreet uitgeroepen door de Doge van de republiek Venetië (14e eeuw) bepaalde dat er een zilver en rond gevormd stuk geslagen moest worden ter ere van zijn benoeming. Op etiket vindt men dit geldstuk terug als een eerbetoon aan de gravin Loredan - Rizzardi, afstammeling van de Doge Loredan.

Andere producten van Guerrieri-Rizzardi zijn o.a.:

  • Agrumino del Garda - Een zeer exclusieve likeur van werkelijk ongekende zuiverheid. Limoenen, citroenen en 2 verschillende sinaasappelsoorten afkomstig rondom het Gardameer worden voor deze beperkt geproduceerde likeur gebruikt. Een voortreffelijke afsluiter met pure chocolade na de koffie. Gekoeld serveren.
  • Grappa - Di Tachetto: Gedistilleerd uit het sap van het residu van de Corvina en Rondinella druiven afkomstig van de Tachetto wijngaard. Vet en vol.
    Grappa - Di Castello Guerrieri: Gedistilleerd uit het sap van het residu van verschillende druivensoorten. Meer kruidig met een licht zoete afdronk.
    Grappa - Dell’Amarone: Gedistilleerd uit het sap van het residu van de Amarone productie. Vol-body, intens aroma van fruit, amandelen en kruiden.
  • Diverse soorten olijfolie en een 10 jaar oude wijnazijn gemaakt van Amarone

 

Contact La Gironde