Minervois, Château & Domaine La Gravette

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Château La Gravette - Een familiekwartet uit de Minervois

De Cave

Strak en zeer schoon, zo zou men de kelders kunnen omschrijven. Ook de moderne eigen bottellijn is om door een ringetje te halen. Het goede van traditionele vinificatie technieken wordt behouden maar er wordt ook van ultra modern materiaal gebruik gemaakt. Dat gaat hier goed hand in hand. Vooral bij de vinificatie van witte druiven heb je in dit soort warme gebieden moderne techniek nodig. Inox (RVS) tanks met temperatuurscontrole om oxidatie tegen te gaan. Daarnaast worden de oude betonnen cuves nog steeds gebruikt om de rode wijnen te maken en op te slaan. Want dat is volgens Jean-Francois nog steeds het beste voor onze wijnen. Niet alles van vroeger is ouderwets en niet alles van vandaag de dag is even goed voor onze wijnen. Een balans daarin vinden is het beste. Balans, daar draait toch alles om in de wereld van goede wijn.

De wijnen

De wijnen van La Gravette kenmerken zich in het algemeen als zuivere wijnen, makkelijk drinkbaar en daardoor toegankelijk voor veel wijndrinkers. Ze hebben echter wel een uitgesproken Zuid-Frans karakter.

Château La Gravette blanc

De basis vormt Macabeu (80%), van noordelijk gerichte wijngaarden dus koelste zones om de frisheid in de druif te bewaren. Deze door tropisch fruit gedomineerde wijn is dan ook niet plomp waardoor hij in tegenstelling tot veel Zuid-Franse wijnen lekker verfrissend blijft smaken. Een heerlijke aperitief wijn met een zwoele en mondvullende en sappige smaak met in de afdronk een heel licht bittertje (Marsanne). Technisch zeer goed gemaakt. Genieten bij vis van de grill, schaaldieren en eenvoudige salades.

Château La Gravette rosé

Op basis van 80% Syrah is deze rosé een heerlijke doordrinker, met veel fruit van rode vruchten, een heel licht kruidje en een mondvullende, sappige smaak.

Geen sporen van zoet maar van nature mollig door het vriendelijke karakter en door de perfecte selectie van de druiven cq. Vinificatie voor dit type rosé.

Heerlijk bij voorgerechten van vis of vlees, de BBQ of een uitgebreid koud buffet.

Château La Gravette rouge

Ook hier is de Syrah de belangrijkste (60%) druivensoort. Het is een door (rood) fruit gedomineerde wijn maar niet van een "nieuwe wereld" stijl. Het is een droge wijn met genoeg structuur om tevens als gastronomische wijn dienst te doen. Een mondvullende, tamelijk brede smaak met zachte tannine's en wat kruiden. Een duidelijk herkenbare Zuid-Franse wijn met zondoorstoofd fruit. Het zonnetje in huis, zeg maar.

Zelfs heel licht gekoeld, prima bij de BBQ, niet al te complexe vleesgerechten en zachte kazen.

Contact La Gironde