Coteaux du Languedoc, Domaine Galtier

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Cuvée Tradition

Meestal samengesteld uit 1/3 Carignan, 1/3 Syrah en 1/3 Grenache. De wijn krijgt, bewust, geen houtlagering, om zoveel mogelijk fruit te behouden. Het een typische Zuid-Franse wijn, donker van kleur en een geur van bramen, zwarte kersen maar ook zoethout, zwarte olijven en kruiden. De smaak van de Cuvée Tradition is zoals hij bedoeld is, niet verfijnd. Ook heeft hij geen moderne 'nieuwe wereld' stijl. Hij is eerder wat grover, ouderwets Rhôneachtig. Gewoon een lekkere, breedsmakende wijn met goede zuren en behoorlijke tannine, hetgeen betekend dat Lise bedoelt heeft dat de wijn pas na een paar jaartjes gedronken dient te worden.

Een wijn die haar afkomst en haar authentieke druivenrassen zeer goed weergeeft in de smaak. De Cuvée Tradition past goed bij een BBQ waar wel wat verschillend en gekruid vlees aan te pas komt. Daarnaast kan hij goed bij een kotelet met een saus van Provençaalse kruiden.

Ook met een oer-Hollandse schotel als rundvlees met rode kool en aardappelpuree. Serveren op 16-18 graden, houdbaar 4-6 jaar na de oogst.

Cuvée Kermes

Kermes staat voor een Bonsaiachtige boomsoort die door de Romeinen in deze streek is aangeplant. De, wat kruidige, geur van deze soort vindt men ook terug in de wijnen van Galtier.

In deze prachtige, 12 maanden, houtgelagerde cuvée neemt de Syrah bijna de helft voor haar rekening. De andere helft is Carignan, Grenache en in topjaren ook Mourvèdre.

Wijngoeroe Robert Parker omschreef de 99'er als 'Musculair, full-bodied red'.

Een krachtige en stevige wijn dus. Donkere kleur, een geur van pruimen, gedroogde kersen(gelei), Provençaalse kruiden en tonen vanille van het fust. De smaak is compact met goed gebalanceerde tannine, vol en rijk, met in de finale zelfs iets van, bittere, chocolade en koffie. Slechts 12.000 flessen worden er gemaakt. Een wijn die wel wat leeftijd, zo'n 3 tot 4 jaar, nodig heeft voordat de fles open mag.

Kermes is een begeleider voor stevige vleesgerechten zoals een stoofschotel of een mooi rood gebakken biefstuk met paddestoelen, haricots vert en krieltjes die bestrooid zijn met rozemarijn. Ook lekker bij gekruide maiskip met een saus van morilles maar ook een oude, komijnenkaas kan heel goed. Serveren op 17-18 graden en houdbaar tot 6-8 jaar na de oogst.

 

Contact La Gironde