Zuid Afrika - Citrusdal Cellars, een solide basis

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

De wijnen van Citrusdal - Waarom zijn deze wijnen veelal anders?

Ten eersten omdat de Olifantsrivier, qua ligging, grondsoort en klimaat totaal anders is dan andere en vaak bekendere wijngebieden (Stellenbosch, Paarl of Franschhoek) in Zuid-Afrika. Zeker in de wat lagere prijsklasse worden wijnen uit verschillende gebieden dusdanig met elkaar vermengd opdat er een constante smaak ontstaat. Dat daarmee het karakter van origine verloren gaat nemen veel mensen op de koop toe. Bij Citrusdal probeert men juist die origine te benadrukken en zo weinig mogelijk de wijnen met elkaar te vermengen.

De Ivory Creek wijnen vormen de basis van het assortiment Zuidafrikaanse wijnen van La Gironde. Dat hiermee onze basis op een behoorlijk hoog niveau ligt en onze "vanaf-prijzen" daardoor iets hoger liggen dan men misschien gewend is van zuidafrikaanse wijnen, nemen we voor lief ... sterker nog: daar hebben we bewust voor gekozen! De serie bestaat uit 7 wijnen:

Ivory Creek - Royal Blanc & Royal Rouge - heerlijke fruitige wijnen, echte allemansvrienden met een goede balans, dit soort wijnen gaan niet snel vervelen.

Verder bestaat de serie uit een knisper frisse Chenin Blanc, een prachtige Chardonnay, een uitstekende Pinotage, een mooie Cabernet Sauvignon en een kruidige Shiraz. Genoeg variatie dus om al uw gerechten te complementeren.

(Klik hiernaast voor een uitgebreide beschrijving van de wijnen)

De topserie wijnen van Citrusdal Cellars heet Cardouw. Cardouw, het Hottentot-woord voor smalle weg, verwijst naar de smalle bergpas waarover Jan Danckaert de bergen overstak om voor het eerst in 1660 de vallei binnen te komen. Danckaert, speciaal door Jan van Riebeek er op uitgezonden om Monomotapa te vinden, het "mytische Land van Goud", trof geen goud aan toe hij de Cardouw-pas afkwam. Wel zag hij bij de rivier een kudde van ongeveer 300 olifanten. Uit wandtekeningen in grotten bleek dat tienduizenden jaren geleden hier al olifanten leefden. Danckaert noemde vanaf dat moment de rivier in de vallei de Olifantsrivier. Dat olifanten ook de directie van Citrusdal Cellars in deze tijd hebben geinspireerd blijkt natuurlijk ook uit de naam "Ivory Creek". Twee Cardouw wijnen hebben we voorlopig geselecteerd:

Cardouw Pinotage & Cardouw Grenache met name de laatste is zeer bijzonder ... 90% van alle in Zuid Afrika geproduceerde Grenache komt bij Citrusdal Cellars vandaan. Het is een prachtige wijn, enorm geconcentreerd, mooie kruidigheid in geur en smaak.

Al met al denken we dat we met de Ivory Creek en de Cardouw wijnen een mooie start hebben gemaakt ons assortiment uit te breiden met Zuidafrikaanse wijnen.

Citrusdal Cellars heeft een interessante website. Klik op onderstaande afbeelding om direct op deze site te komen.

Kies hier een andere Zuidafrikaanse producent:

 

Contact La Gironde