Rhône, Domaine Les Asseyras

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

'Je zit zeer goed' met Les Asseyras Côtes du Rhône Villages ….

Hoezo goede prijs-kwaliteitverhouding?
Daniel selecteert de oudste percelen voor deze cuvee. 50% Grenache en 50% Syrah van stokken gemiddeld 50-60 jaar oud. De trossen worden voor 50% ontsteelt. Dat betekent dat de wijn in het begin wel wat harde tannine zal bevatten maar op leeftijd daardoor wel veel complexer is en ook langer mee zal gaan.

Daarnaast verblijft de wijn ook nog eens 10-12 maanden op 'barrique' van verschillende leeftijden (3-8 jaar) om zoveel mogelijk complexiteit te verkrijgen. Als er Vacqueras of zelfs Chateauneuf du Pape op etiket zou staan dan zou dat ook niet misstaan. Heel veel wijn dus voor wat men moet betalen!

Een stevige wijn dat wel. Niet verfijnd, zwoel of glad als je het wat excessief wilt brengen. Een dikke wijn met een geur van kruiden en specerijen (zwarte peper) en met kracht die vraagt om tijd. Gun hem die tijd want dan pas besef je zeker hoe weinig je eigenlijk voor deze 'je zit zeer goed wijn' betaald hebt.
Deel deze 'eenvoudige' klasse tijdens een lekkere gulle maaltijd met vrienden op een gure koude winterse avond met een stevige, rijk smakende en in eigen vet klaar gemaakte entrecote. Of bij een stoofschotel (van schapenvlees), ook lekker! Niet gebruiken voor 3 jaar en houdbaar tot 8 jaar na de oogst.

Anekdote van de importeur:
Madame Blanc : "mijn reddende moeke"
Je hebt van die mensen die je aan het hart gaan. Eenvoudig, hartelijk, oprecht en na al die jaren blijf je altijd welkom. Soms zijn het ook reddende engels, zonder dat ze het zelf beseffen.
In mijn jonge jaren, zo’n 15 jaar geleden, ambitieus als ik was, bedacht ik me, dat het wel eens een goed idee zou kunnen zijn een eigen wijn te laten afvullen.
Ik was in de Elzas waar ik een prachtig hoog model 50 cl. flesje tegenkwam. Ik kocht er meteen 4000 van en met de flessen praktisch onder mijn arm, naïef als ik was, vervolgde ik mijn reis naar het zuiden in de verwachting deze bij één van mijn producenten te laten afvullen.
Echter hoe meer ik naar het zuiden reed des te meer kwam ik erachter dat dit model flesje op geen enkele afvulmachine paste.
De familie Blanc, met zijn voor die tijd gelukkig tamelijk antieke afvulmachine bood een uitkomst. En madame Blanc bracht me ook nog eens op een aardig idee.

Zij was het namelijk die magnumflessen op een prachtige wijze decoreerde door de flessen van een lakzegel te voorzien. Dat deed ze op een eenvoudig camping gaspitje, in een steelpannetje en met een verfkwast.
Toen ik de familie overtuigd had om mijn flessen af te vullen met hun Rhône wijn stelde ik onze "moeke" voor om dan maar meteen de 4000 flesjes van een rode lak capsule te voorzien.
Haar anders zo blakend van gezondheid uitziende gezicht verbleekte compleet. 4000 flesjes?
Zelfs mijn voorstel om voor haar een nieuw pannetje en enkele kwastjes aan te schaffen was niet voldoende.
Ach, ik zat eigenlijk al goed, want mijn in eerste instantie niet te vullen flesjes werden tenslotte tot nog met een mooie wijn afgevuld. Dit was het begin van mijn carrière van het op de markt brengen van eigen wijnen.

Marco Meeuwsen, wijnimporteur, wijnmaker, wijngek.

 

Contact La Gironde